Regija

ŠIBENSKO – KNINSKA ŽUPANIJA

Dva nacionalna parka, Unesco lokaliteti, najstariji hrvatski grad-Šibenik, Faust Vrančić, autohtona gastronomija, meka za aktivni odmor…

DRNIŠ

Pršut, bunja i suhozidi

Dopustite da vam predstavimo što su Bunje – element Drniške tradicije i kulture. Bunje su kameni objekti za povremenu upotrebu, a koriste ih seljaci i pastiri kako bi se sklonili od lošeg vremena i ugrijali se. Uobičajeno je da bunje nemaju vrata i prozore, a unutrašnjost čini malena prostorija u čijem središtu je otvoreno ognjište. Male su, tehnika gradnje je vrlo jednostavna, a materijal je u potpunosti prirodan. Uz bunje, valja spomenuti i simbole arhitekture dalmatinskog kraja, tzv. suhozide koji su česti i u drniškom kraju.

Drniški kraj osobito je poznat po drniškom pršutu. Drniški pršut izdvaja se posebnom kvalitetom koja je rezultat mikro-klimatskih specifičnosti drniškog područja i poznate oštre bure. Tragovi uzgoja svinja u Drnišu datiraju od otprilike 1500 god.

DALMACIJA – ŠIBENIK

Toliko toga na jednom mjestu…

Grad Arsena Dedića i Vice Vukova, grad gdje je snimljen kultni hrvatski film: Kako je počeo rat na mom otoku; grad koji ima više kilometara “starog grada” od Dubrovnika, grad s dva nacionalna parka u svom dvorištu, grad s četiri tvrđave s kojih puca pogled na Mediteran…Šibenik, grad s toliko toga neotkrivenog da ga jednostavno morate posjetit.

NP KRKA

“Pazite da fotoaparat i baterija budu potpuno napunjeni jer ovo mjesto je vrlo slikovito i mirno. Dajte si cijeli dan kako biste ga istražili. uživali i upili svu ljepotu.”

Bogovi su se smilovali, kada su crtali ovaj krajolik; od Nacionalnog parka rijeke Krke, njenog krškog okoliša, slapova i otočića Visovca, na kojem je svoje mjesto našao franjevački samostan, do kanjona rijeke Krke, gdje se nalazi najstariji pravoslavni manastir; od slikovitih primoštenskih vinograda do Nacionalnog parka Kornati, koji izgledaju poput bijelih suza rasutih po modrom moru.

Sedra, temeljni fenomen NP ‘Krka’, česta je pojava u površinskim tokovima dinarskog krša, ali rijetko gradi slapove kakvi su na rijeci Krki. Sedra, iz vode istaloženi kamenac koji se nakuplja na sedrotvorcima (mahovinama, algama i sl.), stvara različite geomorfološke oblike.

Privatni smještaj

Za obilazak svih ljepota je potrebno više dana pa morate organizirait i smještaj. Svakako je naša preporuka odsjedanje u privatnom smještaju. Na platformi Privatni Smještaj možete pronaći apartmane i sobe. Više o platformi Privatni Smještaj pronađite na ovdje.